Ele sunt recomandate acolo unde medicamentele obisnuite nu fac fata. Purtand nume futuriste, ca "Humira" sau "Avastin", sunt concepute si livrate omenirii ca fiind super-medicamente. Putem avea incredere intr-adevar in miraculoasele pilule farmaceutice?
Cele doua preparate mentionate mai sus sunt printre asa-numitele medicamente speciale. Sunt create prin mijloace biotehnologice si sunt indicate in principal in cazul bolilor autoimune. In astfel de cazuri, medicamentele obisnuite trateaza doar simptomele.
Preparatele speciale insa actioneaza asupra cauzelor bolii, dupa cum sustin producatorii. Ele trateaza pacienti cu maladii rare, pentru care inca nu exista medicamente utile si eficiente, noteaza Deutsche Welle.
Pentru unii pacienti, aceste medicamente sunt o binecuvantare, dar pentru anumiti experti un blestem. Asta deoarece preparatele miraculoase au crescut semnificativ costurile in sistemele nationale ale asigurarilor de sanatate, iar impactul lor asupra sanatatii pacientilor nu este inca dovedit de studii clinice solide.
De exemplu, in 2009 medicamentul despre care se spune ca trateaza cancerul, "Avastin", a adus concernului farmaceutic elevetian "Roche" venituri de 4,2 miliarde euro. Intre timp, studii clinice au demonstrat ca acest medicament nu are niciun efect asupra cancerului de san.
Unele dintre aceste preparate speciale au reactii adverse severe. Recent, un grup de cercetatori a demonstrat ca un sfert dintre cele 174 de medicamente speciale disponibile pe piata au efecte secundare. De exemplu, pacientii care iau medicamentul numit Infliximab, care trateaza artrita, se imbolnavesc mult mai usor de TBC decat restul oamenilor. Motivul: acest medicament slabeste sistemul imunitar.
Ele sunt recomandate acolo unde medicamentele obisnuite nu fac fata. Purtand nume futuriste, ca "Humi