DOCUMENT. Ieri s-au împlinit 43 de ani de la intrarea trupelor sovietice în Cehoslovacia. Un document din arhivele CC al PCR descrie cât de îngrijorat era Nicolae Ceaușescu de situație și cum încerca să-i calmeze pe ruși după ce condamnase public gestul lor.
1 /.
Pe 25 august 1968, la ora 9 dimineața,la patru zile după ce Nicolae Ceaușescu condamnase invadarea Cehslovaciei, din 20 august, de către trupele sovietice, la Comitetul Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR) sosea o scrisoare din partea conducerii URSS. Conținutul ei era legat de evenimentele din Cehoslovacia, iar dictatorul român, de-abia lăudat pentru că luase atitudine, avea o strângere de inimă.
Într-o ședință-fulger, copleșit de zvonuri că era următorul pe lista URSS, Ceaușescu a discutat despre reacția rușilor și ultimele zile scurse de la evenimentele din Cehoslovacia. La ședința consemnată într-o stenogramă păstrată în arhiva CC al PCR, Ceaușescu le-a adus la cunoștință „tovarășilor” prezenți rezultatele unor întâlniri avute cu vecinii iugoslavi, cu partea cehoslovacă și cu ambasadorul sovietic A.V. Basov.
În fața acestuia din urmă, după cum sintetizează stenograma, curajul din 21 august al lui Ceaușescu începuse să pălească, dictatorul văzându-se nevoit să se justifice pentru ieșirea sa și să dea asigurări că România rămânea fidelă principiilor comuniste. Dictatorul lua din nou partea cehilor și slovacilor, dar de data aceasta omitea bucata legată de suveranitatea statului prieten, nuanțând că poate ar fi mai bine ca sovieticii să-i ajute „să se organizeze”, nu să intre cu armele peste ei.
La 43 de ani de la invazia sovietică de la Praga, „Evenimentul zilei” publică stenograma ședinței din 25 august 1968, document ce creionează atmosfera din jurul lui Ceaușescu din timpul „momentului său de glorie”. În urma întâlnirii cu Basov, apelurile repetate la prietenia cu sov