Nu au chip şi de multe ori nu le ţii minte nici numele, dar ei încearcă să te calmeze când eşti într-o situaţie critică şi ai sunat să ceri ajutorul.
Accident la Căciuleşti, comuna Girov. Apelantul vede numai o maşină răsturnată şi atât. Se panichează. Se enervează că i se cer prea multe detalii. Ridică tonul şi repetă că s-au lovit două maşini, iar una s-a răsturnat. E iritat. Plutonierul Mihai Bucur, subofiţerul operativ principal, îşi păstrează calmul: „Câte persoane sunt încarcerate? Câte au rămas în maşini? Ce vedeţi în jurul dumneavoastră?“. Nu ştii dacă este o glumă sau chiar s-a întâmplat ceva.
Atunci se mai primeşte un apel de la o altă persoană. Răspunde al doilea subofiţer, plutonierul Ionuţ Ţobârnac. Nici măcar nu este ziua lui de lucru. S-a întors din concediu cu o zi înainte pentru a-şi intra în ritm. Încep să apară şi primele detalii: patru victime au rămas blocate în maşina care s-a răsturnat. Alarma a fost dată deja. Pleacă SMURD-ul, maşina de pompieri, iar cei de la Ambulanţă şi de la Poliţie au pornit şi ei la drum. Mihai rămâne să vorbească cu cel care a sunat. Orice apel la 112 este o conferinţă între principalele servicii de intervenţie. În funcţie de primele date oferite de apelant, cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) fac legătura la Ambulanţă, Poliţie, Pompieri sau Jandarmi.
De ei depinde soarta celor care au o urgenţă
În biroul telefoniştilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ sunt, în fiecare zi, câte trei operatori. Patru echipe lucrează în ture de câte 24 de ore cu 72 pentru a asigura permanenţa, dar dacă sunt prea multe cazuri vin de acasă şi în timpul liber.
Mihai Bucur împarte biroul cu plutonierii Răzvan Ariton şi Florin Dumitruţ, iar media de vârstă este de 25 de ani. Sunt tineri şi pun suflet în ceea ce fac. „Lucrăm aici de şase ani. Toţi am fo