Scriitorul, autor a peste 25 de volume, a fost o lungă perioadă şef la Patrimoniu, loc în care a aflat unde sunt cele mai de preţ obiecte din zestrea judeţului.
S-a născut în mahalaua evreiască a oraşului, în cartierul Leca, acum strada Alexandru cel Bun. De mic a fost atras de lectură, în special de poveştile spuse de bătrâni. „Poate tocmai de aceea în anii de şcoală generală şi liceu nu am fost depăşit de nimeni la română şi istorie“, a spus Şendrea. În studenţie a obţinut o bursă excepţională de studiu, iar după absolvire a fost repartizat la Rădăuţi.
„De la Rădăuţi am ajuns la Muzeul «Ion Irimescu» din Fălticeni, iar de aici, în 1975, prin concurs, am intrat la Oficiul Judeţean pentru Patrimoniul Cultural Naţional“, a completat scriitorul. Cariera lui s-a intersectat temporar şi cu presa, dar cu efecte pe toată viaţa. În 1975, când scria despre un caz unic din ţară s-a îndrăgostit chiar de cea despre care s-a documentat. „Soţia mea a fost primul caz de transplant de inimă din ţară. În 1972, ea a fost operată la Cape Town (Africa de Sud) de doctorul Christiaan Barnard. În 1982, a fost reoperată la Paris şi i s-a schimbat iar inima. În ciuda acestor probleme, am iubit-o şi am trăit frumos mai bine de trei decenii împreună“, a mai spus Eugen Şendrea.
A descoperit un tablou de 60 de milioane de dolari
Aproape 30 de ani, istoricul a fost în mijlocul siturilor arheologice, în preajma obiectelor vechi, a monumentelor, tablourilor, a monezilor cu o valoare inestimabilă. A bătut la pas toate cotloanele judeţului şi a adunat material documentar de excepţie.
„Uneori munceam şapte zile din şapte. După trei decenii am ajuns să cunosc toate aşezările, să ştiu unde sunt valorile judeţului“, afirmă Şendrea. Scriitorul afirmă că în 1983 a avut ocazia să găsească cel mai scump tablou din judeţul Bacău şi unul dintre cele mai valoroas