Un an agricol bun înseamnă un mic respiro pentru bugetul de stat, înglodat în datorii, rostogolite de la lună la lună.
Dacă întreaga producţie record de anul acesta de peste 7 milioane tone de grâu, anunţată de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, ar fi vândută la preţul de pe pieţele internaţionale (265 dolari pe tonă, vineri, la Chicago Trading Board), statul ar trebui să încaseze cel puţin 1,32 miliarde lei numai din taxa pe valoare adăugată.
Însă, la noi, "preţurile se formează empiric, pe baza monopolurilor locale", potrivit lui Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM). Domnia sa ne-a explicat: "Dacă am încuraja oferta să se desfăşoare pe bursă, cererea ar urma-o şi preţurile s-ar forma liber".
Încercarea de înfiinţare a unei burse de cereale în ţara noastră a eşuat, însă. Astfel, local, grâul se vinde între 500 şi 750 lei/tonă.
Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a declarat că, la ora actuală, LAPAR vinde cu o sumă de 650-700 lei tona de grâu, în funcţie de calitate, cantitate şi cumpărători: "Optimismul Ministerului Agriculturii nu este nelalocul lui. Bineînţeles, era loc de mai bine, România încă nu şi-a atins potenţialul. Mai e mult până atunci, încă avem un milion de hectare nelucrate şi va mai dura câţiva ani până le vom lucra".
Nicolae Ştefan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (AGROSTAR), ne-a declarat: "Preţul a scăzut la 500-550 lei pe tonă, faţă de primăvară. Un an mai bun sigur este, însă toate declaraţiile MADR au pus presiune pe preţul de producător. Noi trebuia să vindem la 700-750 lei tona".
* Calitate superioară
Producţia de anul acesta este excepţională nu numai din punct de vedere cantitativ (depăşind cu peste 1,5 milioane tone producţia din