După peste 25 de ani de pauză, artista s-a întors la prima dragoste: folclorul, alături de „Rapsodia Vasluiului“.
Născută într-o familie de muzicanţi, Lili Ciortan nu avea cum să stea departe de muzică. „Tatăl meu cânta la vioară, un frate la saxofon, iar celălat frate, care este şi dirijorul orchestrei Negreşti, cântă la acordeon. Sunt dintr-o familie de lăutari şi cred că am acest dar încă de când eram în burtica mamei şi-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru fărâma de talent pe care mi-a dat-o“, spune interpreta.
„Am avut colegi extraordinari în orchestră“
A urcat pentru prima oară pe scenă la vârsta de 10 ani, când i-a uimit pe toţi cu vocea sa. „Mergeam cu ai mei la repetiţii la Casa de Cultură Negreşti, iar într-o pauză am luat microfonul şi am început să cânt. Toţi cei din jur erau entuziasmaţi, pentru că aveam voce, ritm şi tot ce trebuia pentru un interpret de vârsta mea“, îşi aminteşte Lili. Au urmat apoi participări la zeci de festivaluri şi concursuri în toată ţara şi de fiecare dată s-a întors cu un premiu.
Talentul său nu a fost trecut cu vedere, astfel că la un moment dat a fost văzută de maestrul dirijor Nicolae Balan şi a fost cooptată în Orchestra „Trandafir de la Moldova“. „La orchestră am avut nişte colegi extraordinari ca Mioara Velicu, Maricica Pană sau Nelu Lupaşcu. În acea perioadă am înţeles un lucru extraordinar şi anume acela că trebuie să perfecţionez ce mi-a dat Dumnezeu, să muncesc mai mult, să respect programul şi să ascult spusele dirijorului. De asemenea, am considerat că perioada petrecută sub bagheta dirijoului Nicolae Balan a fost ca o şcoală de muzică sau un Conservator. Practic atunci am învăţat ceea ce înseamnă să fii artist profesionst adevărat“, a subliniat interpreta. A lucrat cu Nicolae Balan până în 1980, când a fost desfiinţată Orchestra „Trandafir de la Moldova“.
Două albume cu Rapsodia