Dacă ați avut vreodată vărsături însoțite de crampe abdominale, erupții de piele sau vi s-a înregunat respirația la scurt timp după masă, este posibil să aveți o reacție alergică la un aliment. Sursa: SHUTTERSTOCK
Alergiile alimentare nu se manifestă la primul contact cu alimentul, iar simptomele se pot agrava cu timpul. Se pot manifesta la numerose alimente, dar în funcțile de specificul alimentar al unei țări pot domina unele sau altele. Cele mai frecvente la noi sunt alergiile la ouă, soia, alune, arahide sau lapte.
„Terenul alergic” și problemele digestive, factori favorizanți
Cauzele aparției acestor reacții țin de particularitățile sistemului imun al fiecărui individ în parte, precizează nutriționistul Corina Zugravu. „Alergia nu apare niciodată la primul contact cu componentul alimentar. Abia la al doilea, al treilea sau al cincelea contact individul poate dezvolta o alergie”, adaugă aceasta. Există însă anumiți factori favorizanți, cum ar fi problemele digestive, „terenul alergic”, adică alergii ale părinților (indiferent de tipul acestora) sau intrarea în contact cu anumite alimente în perioada în care copilul este sugar. „În acestă perioadă trebuie să se facă o profilaxie a alergiilor și principala măsură care ar trebui luată este introducerea cât mai târzie a laptelui de vacă”, explică Corina Zugravu.
Alergiile la alune şi arahide, foarte răspândite
Cel mai frecvent întâlnită alergie este cea la alune şi arahide. Jumătate dintre cei care manifestă reacţii adverse la aceste alimente vor păţi la fel şi în cazul nucilor. Trebuie evitat, pe cât este posibil, consumul de alimente ce conţin alune şi arahide, cum ar fi uleiul sau crema de arahide. Produsele de patiserie, diferite sosuri sau chiar chili pot să conţină proteine ascunse de arahide. Proteinele vegetale hidrolizante conţinute de aceste produse sun