Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol din Siria şi orice legături în sectorul bancar şi al telecomunicaţiilor, din cauza regimului opresiv de la Damasc. Siria va fi puternic lovită de embargoul impus de Uniunea Europeană, care este principalul său partener comercial.
Violenţele din Siria continuă de câteva luni, în condiţiile în care regimul represiv de la Damasc, în frunte cu preşedintele Bashar al-Assad, nu vrea să renunţe la putere. La finele săptămânii trecute, protestele s-au intensificat, iar numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa a continuat să crească. În acest context, liderii mondiali iau măsuri de izolare a Siriei pe plan economic.
Joia trecută, preşedintele american Barack Obama i-a cerut liderului sirian să demisioneze şi a anunţat sancţiuni drastice împotriva regimului său, înterzicând importul de ţiţei şi de produse petroliere în Statele Unite şi blocând toate bunurile pe care statul sirian le are pe teritoriile aflate sub jurisdicţie americană.
Însă lovitura puternică pentru autorităţile de la Damasc a venit vineri, când ambasadorii celor 27 de state din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles, au decis să impună un embargo asupra ţiţeiului şi produselor petroliere siriene. Aceasta în condiţiile în care UE importă 38% din hidrocarburile din Siria. Mai mult, niciun utilaj petrolier nu va mai părăsi teritoriul UE cu destinaţia Siria, iar europenii nu vor mai avea niciun fel de relaţii comerciale cu Damascul în sectorul bancar şi în cel al telecomunicaţiilor.
Propunerea celor 27 de ambasadori va fi examinată de un comitet de experţi şi ar putea intra în vigoare chiar la începutul acestei săptămâni, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Faptul că cele 27 de ţări au convenit acest lucru înseamnă că măsura va fi cu siguranţă adoptată, a mai s