Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe de casa. Stim toti ca sunt printre cele mai sanatose fructe.
Dar, iata de ce este marul fructul perfect si cateva motive surprinzatoare pentru care este bine sa mananci mere, cu atat mai mult cu cat este perioada in care merele sunt proaspete, suculente, pline de toate bogatia pe care au adunat-o in pulpa lor, o vara intreaga, scrie Yahoo! Shine.
Merele au un raport ideal intre minerale, vitamine, fibre, proteine si glucide. Un mar are cinci grame de fibre, ceea ce reprezinta 20 la suta din cantitatea necesara zilnic unui adult.
Fibrele sunt cele care confera senzatia de satietate, care determina eliminarea grasimilor in exces si cele care mentin la un nivel normal glicemia.
Un mar de marime medie are circa 81 de calorii, patru grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, patru grame de fibre, 90 la suta apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Adica este perfect!
Merele sunt alimentul ideal pentru femeile insarcinate. Copiii femeilor care au consumat multe mere in timpul sarcinii au fost mai putin susceptibili de a dezvolta astm sau probleme grave bronhopulmonare. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii din Regatul Unit. Faptul ca fructele pot proteja de plamanii adultilor este un lucru cunoscut, dar nu se stia ca efectele benefice se transfera si copiilor.
Marul care capacitatea de a scadea foarte eficient colesterolul, efectul fiind concomitent determiniat de mai multe din fitonutrientii pe care marul ii contine. Pe de o parte pectina (un tip de fibre continute da mar), pe de alta polifenoli (antioxidanti foarte puternici, localizati mai ales in coaja marului), care impreuna preveni procesul chimic care determina infu