Pieţele financiare reacţionează, în această perioadă, la orice informaţie sau zvon care provine în special din zonele cu probleme: SUA, care au reuşit să evite intrarea în incapacitate de plată, şi zona euro, care încearcă să avanseze în lupta cu datoriile suverane. Însă, care dintre acestea ar putea afecta mai puternic economia lumii? Sursa: REUTERS
America a evitat la o distanţă de câteva ore furtuna financiară perfectă, însă înţelegerea dintre republicani şi democraţi privind creşterea pragului de îndatorare şi luarea unor măsuri de reducere a deficitului nu a impresionat agenţia de rating Standard & Poor's, care a coborât ratingul SUA la "AA+" de la "AAA".
Europa, pe de altă parte, se zbate de ceva vreme pentru a pune punct crizei datoriilor suverane. Lipsa consensului asupra naturii măsurilor care ar trebui luate în perioada următoare ar putea duce la extinderea problemelor la Italia, Spania şi Franţa. Prin urmare, de unde vine cel mai mare pricol pentru destabilizarea economiei mondiale?
Speranţa creşterii economice
Scăderea ratingului Statelor Unite a determinat investitorii să-şi pună tot mai multe întrebări privind cât de sănătoasă este cea mai mare economie a lumii. Cu cât a crescut îngrijorarea investitorilor cu atât bursele din întreaga lume înregistrau scăderi.
Din perspectiva prognozelor de creştere, făcute de analiştii economici, Statele Unite stau mult mai bine decât Uniunea Europeană, chiar dacă trimestrul doi nu a adus decât un avans de 1,3%. În aceeaşi perioadă, UE a înregistrat, potrivit Eurostat, o creştere de 1,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Însă, prognoza privind creşterea economiei americane în acest an, făcută de Rezerva Federală, este de 2,7% - 2,9%, în timp ce Comisia Europeană estimează că economia europeană va avea un avans de 1,3%-1,4% la finalul acestui an. @N_P