Exit-poll-urile arată că democraţii au câştigat alegerile parţiale în Neamţ, iar social-liberalii – în Maramureş. Părţile se acuză reciproc de fraude electorale. Rezultatele alegerilor parţiale pentru Camera Deputaţilor sunt importante mai ales prin semnalul pe care îl pot da partidelor în perspectiva anului electoral 2012.
Miza alegerilor de ieri a depăşit obţinerea a două locuri de deputat, pentru un an de zile, până la alegerile generale. Liderii USL şi-au propus să obţină două victorii prin care să probeze că sunt capabili să învingă PDL, confirmând astfel rezultatele bune din sondajele de opinie. De cealaltă parte, PDL a folosit din plin avantajele pe care le are un partid aflat la putere. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare parţiale pentru Camera Deputaţilor a fost ieri, la ora 21.00, de 55,88% în Colegiul uninominal 6 Neamţ şi de 28,46% în Colegiul uninominal 2 Maramureş, conform datelor furnizate de autorităţile electorale.
Potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne realizat de PDL în judeţul Neamţ, candidatul democrat Adrian Rădulescu ar fi obţinut 55% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Liviu Harbuz, a primit 45% din sufragii. Acest sondaj a fost încheiat la ora 20.00 şi nu fusese confirmat oficial până la închiderea ediţiei.
Un alt exit-poll, efectuat de PSD în judeţul Maramureş, îl credita pe candidatul USL, Florin Tătaru, cu 33,4% din voturi, iar pe candidatul PDL, Mariana Pop, cu 24,17% din voturi. Dintre subiecţii sondajului, 28% au refuzat să răspundă, iar 11% au declarat că au votat cu candidatul PER, Mircea Dolha. La închiderea ediţiei, primele rezultate parţiale confirmau previziunile oferite de cele două sondaje.
„Pinalti" a triplat numărul de alegători
Forţa organizatorică a Puterii s-a simţit cel mai bine în judeţul Neamţ, controlat de baronul PDL Gheorghe Ştefan, supranumit „Pinalti".