Treburile în casă nu mai sunt doar pentru femei. În faţa unei societăţi care le cere implicare, bărbaţii se văd nevoiţi să preia din sarcinile casnice. Unii bărbaţi se ascund încă atunci când vine vorba de gătit, spălat sau de îngrijit copii. Alţii acceptă sarcinile din gospodărie, chiar dacă le fac doar „de ochii soacrei“.
Să vezi un bărbat la cratiţă sau unul care face curăţenie-lună în casă nu mai este o ciudăţenie. Viaţa modernă a schimbat rolurile în societate şi aşa cum femeia a devenit mai activă profesional, aşa şi masculii sunt nevoiţi să contribuie la treburile din casă. Unii devin mai atenţi la curăţenie decât soţiile lor, dar cei mai mulţi fac totul rapid, doar pentru a scăpa de cicăleala partenerei. Dacă la oraş presiunea asupra bărbaţilor este mai mare şi ei se văd nevoiţi să se implice, la sate se păstrează încă rânduiala de când lumea a sarcinilor din gospodărie.
Treburi de mântuială
Florian D., în vârstă de 28 de ani, din Capitală, ştie pe pielea lui ce înseamnă împărţirea sarcinilor în casă. De mai bine de şase luni locuieşte cu prietena sa. Cei doi se vor căsători anul viitor. „Când ne-am mutat împreună am zis să fac şi eu câte ceva să o impresionez. Făceam curăţenie, spălam rufe, chiar şi găteam uneori", spune tânărul, economist la o bancă.
„Cu timpul însă am încercat să reduc din sarcini, dar Ioana, prietena mea, îmi punea constant pe tapet ce trebuie să fac şi când", povesteşte el. La început s-a simţit constrâns, dar apoi a analizat situaţia şi şi-a dat seama că nu prea are încotro. „Ioana lucrează la o multinaţională şi de multe ori ajunge acasă mai târziu decât mine. În plus, câştigăm aproximativ la fel. Dacă s-au schimbat aşa lucrurile şi eu ca bărbat nu mai controlez totul, îmi dau seama că trebuie să preiau din sarcinile casei", explică Florian.
Tânărul însă nu renunţă la două principii: nu mer