Giganţi bancari consideraţi siguri au supravieţuit crizei doar cu ajutorul împrumuturilor în valoare de mii de miliarde de dolari de la Rezerva Federală. Banca centrală a Statelor Unite a fost obligată să scoată la lumină împrumuturile acordate băncilor în timpul crizei. Dezvăluirile au indignat populaţia americană.
Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite ale Americii (SUA), a fost obligată să publice o nouă tranşă de documente privind împrumuturile de urgenţă acordate băncilor în timpul crizei.
Documentele arată, pentru prima dată, gradul ridicat în care băncile din întreaga lume depind de instituţia americană pentru a-şi asigura lichiditatea necesară funcţionării, notează jurnaliştii Bloomberg. În plus, bilanţul arată că instituţii de credit care, în timpul crizei, susţineau că au rezerve suficiente de capital, se împrumutau frecvent la Rezerva Federală pentru a-şi putea desfăşura operaţiunile zilnice.
Încă din 2008, atunci când a înfiinţat aceste programe speciale pentru a sprijini băncile, Rezerva Federală (Fed) a refuzat să dezvăluie documentele, invocând dorinţa de a proteja grupurile bancare de „stigmatizare". Acum, după mai multe luni de procese şi o decizie a Congresului, agenţia de ştiri Bloomberg a reuşit să obţină încă o parte din aceste documente. În martie, Fed scosese la lumină creditele acordate prin anumite programe de finanţare. Valoarea totală a creditelor acordate de Fed băncilor se ridică la 3.300 de miliarde de dolari. Ceea ce rezultă din documentele Rezervei Federale alimentează nemulţumirile în creştere ale americanilor. Vârful creditării a fost atins la 5 decembrie 2008, când valoarea împrumuturilor scadente acordate de Fed băncilor a ajuns la 1.200 de miliarde de dolari.
539 de bazine olimpice umplute cu dolari
Suma este de trei ori mai mare decât deficitul federal înregistrat de SUA în 2008. Dacă ar f