Duminică dimineaţă, mai multe cartiere din Tripoli au fost martorele unor schimburi violente de focuri între trupele insurgenţilor şi forţele guvernamentale rămase să apere regimul Gaddafi.
Conform unor lideri ai opoziţiei citaţi de Washington Post, estul capitalei libiene se află deja în mâinile rebelilor, iar principalele rute de acces către centru au fost blocate de aceştia.
După ce în ultima săptămână rebelii au avansat, cu suportul aerian al NATO, nesperat de rapid, căderea regimului Gaddafi pare să fi devenit o chestiune de zile - sau chiar de ore.
Cu toate acestea, regimul pretinde că lupta nu s-a sfârşit; într-o cuvântare rostită duminică prin telefon, Muammar Gaddafi s-a numit pe sine „părintele Libiei" şi pe rebeli „trădători".
Fiul său, Saif al-Islam, a declarat, în faţa câtorva sute de susţinători ai regimului, că „revolta nu va avea succes: aceasta este ţara noastră, şi nu o vom părăsi niciodată" - iar purtătorul de cuvânt al guvernului, Moussa Ibrahim, a susţinut în cadrul unei conferinţe de presă că numărul rebelilor este de doar câteva duzine.
Totuşi, puţini mai cred că Gaddafi se va putea menţine la putere; conform mai multor ziare din Franţa, în ultimele zile au avut loc în Algeria şi Tunisia tratative privind un posibil exil al conducătorului libian şi al familiei sale.
La acestea ar fi participat, în afară de reprezentanţi ai regimului din Libia şi ai forţelor opoziţiei, şi trimişi din Africa de Sud, Qatar şi Venezuela - şi de asemenea fostul ministru de Externe al Franţei Dominique de Villepin.
Conform săptămânalului german Stern, varianta cea mai probabilă ar fi un exil al lui Gaddafi, despre care se bănuieşte că ar fi părăsit deja capitala, în Africa de Sud. Lupta sa pare să fi ajuns la capăt; „nu o să ne oprim la noapte", este citat un rebel din Tripoli de Washington Post; „în noaptea aceasta ne vom term