Opoziţia libiană controlează aproape toată capitala Tripoli. Tancuri şi trăgători de elită rezistă cu greu asalturilor rebele asupra cartierului Bab Al-Aziza, acolo unde se află reşedinţa colonelului Muammar Gaddafi. Pe străzile capitalei libiene, zeci de mii de persoane au ieşit pentru a sărbători sfârşitul unui regim instalat acum 41 de ani.
Principala întrebare se referă acum la soarta liderului libian, care tot afirmă în mesaje sonore că "va rămâne la Tripoli până la sfârşit". Fiii săi au fost arestaţi, iar cel care era considerat succesorul colonelului, Saif Al-Islam, va fi cel mai probabil deferit Curţii Penale Internaţionale care l-a inculpat pentru crime contra umanităţii.
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a rezumat pe Sky Italia, preluat de Reuters, opinia liderilor coaliţiei internaţionale cu privire la soarta lui Gaddafi: "Timpul s-a scurs pentru o eventuală negociere de exil pentru Muammar Gaddafi". Potrivit şefului diplomaţiei italiene, "numai 10-15% din capitala Tripoli se mai află în mâinile regimului".
Potrivit televiziunii Al-Arabya, o unitate blindată condusă de Khamis Gaddafi, unul din fiii colonelului, a părăsit un buncăr şi se îndreaptă spre centrul oraşului.
Ce se va întâmpla imediat după Gaddafi?
Puterile occidentale care sunt la orginiea intervenţiei militare au început să planifice tranziţia libiană. "C'est fini!", a declarat ministrul francez de Externe, Alain Juppé, care a declarat că ţara sa, principala forţă a intervenţiei, va găzdui o reuniune de urgenţă a grupului de contact pe Libia. Preşedintele Sarkozy se va întreţine în cursul zilei cu şeful Consiliului Naţional de Tranziţie, care va numi în curând un guvern provizoriu. Alianţa Nord-Atlantică a declarat că va continua şi după sfârşitul operaţiunilor să vegheze la protejarea populaţiei civile. Cornel Codiţă, analist militar şi profesor