Vitezomanii din România pot să stea liniştiţi: modificările propuse în noul Cod Rutier nu-i lasă fără maşini. În plus, vor scăpa de punctele de penalizare. Sursa: EVZ
Seful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a anunţat, în urmă cu câteva zile, că vor fi făcute mai multe modificări în Codul Rutier. Schimbările creionate sunt, cel puţin deocamdată, doar pe hârtie, în stadiul de propuneri. Şi, potrivit şefului Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, acestea au fost "gândite" în urma unui sondaj făcut printre agenţi.
"Am făcut un studiu la nivelul Poliţiei Rutiere şi în urma acestuia am luat în calcul diverse propuneri care ar putea duce la modificarea Codului Rutier. Scopul este de a armoniza Codul nostru cu altele din Uniunea Europeană, dar şi pedepsirea mai dură a şoferilor care sunt violenţi în trafic", a precizat, pentru "Evenimentul Zilei", comisarul şef Lucian Diniţă.
Se doreşte, potrivit acestuia, scoaterea punctelor de penalizare, mărirea perioadei de suspendare a pemisului pentru viteză excesivă şi violenţă în trafic, dar şi sancţiuni pentru şoferii care nu sunt opriţi de poliţişti.
Schimbări preconizate fără puncte de penalizare
Din punctul de vedere al comisarului şef Diniţă, cea mai importantă dintre modificările care ar putea opera în Codul Rutier ar fi scoaterea punctelor de penalizare şi mărirea amenzilor, aşa cum se întâmplă şi în alte state membre UE: "Sistemul nu mai există nicăieri, decât în România. Ele sunt egale cu zero pentru un şofer străin care circulă la noi".
La rândul său, chestorul Liviu Popa a explicat că eliminarea punctelor de penalizare este o soluţie pentru un sistem care nu este eficient, el neproducând niciun efect. El a mai spus că s-ar putea majora amenzile, în special pentru încălcarea vitezei legale..: "Dacă o persoană îşi permite să cumpere un bolid, poate să-şi ia şi o amendă de