Traian Băsescu și-a făcut publică săptămâna trecută poziția față de proiectul RMGC de exploatare a aurului de la Roșia Montană. Singura lui obiecție era legată de procentele care i-ar reveni României din această exploatare, susținând necesitatea unei renegocieri a contractului. De ce această poziție este, de fapt, o cacealma, am arătat într-un articol anterior (aici). Nici Traian Băsescu și nici ceilalți susținători politici ai proiectului nu vorbesc însă nimic despre costuril, riscurile și pierderile pentru patrimoniul natural și cultural pe care acest proiect le produce.
Băsescu vs. Băsescu. Avem un președinte cu personalitate multiplă?
Motiv pentru a-i readuce aminte domnului președinte despre mesajul public transmis cu prilejul lansării Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Patrimoniul Construit, Siteurile Istorice și Naturale din România, prezentat pe 21 septembrie 2009.
Mai jos puteți citi câteva fragmente (mesajul integral aici) din discursul lui Traian Băsescu și un fragment din raport. Concluziile vă aparțin: ”Patrimoniul naţional înseamnă moştenire istorică, memorie, identitate. Protejarea şi conservarea sa constituie o prioritate naţională şi trebuie să facă obiectul unei politici naţionale coerente şi susţinute. Această politică nu este o politică de moment, a unui ministru sau a unui partid! Protejarea şi conservarea patrimoniului reprezintă o datorie a unui stat demn, conştient de istoria sa şi de responsabilitatea pe care o are faţă de viitorul cetăţenilor săi. (…) Aş dori, la rândul meu, să subliniez faptul că Raportul propune întâi de toate o concepţie unitară. Viziunea care fundamentează reforma de care are nevoie sistemul actual de protecţie şi de conservare a patrimoniului naţional porneşte, potrivit Comisiei, de la un principiu care merită reţinut din perspectiva unei reforme constituţionale: este vorba despre „definirea pa