Primari, parlamentari, şefi de partide sau cunoscuţi oameni de afaceri, sunt poziţiile în care se regăsesc câteva din numele sonore ale evenimentelor din decembrie 1989.
CITIȚI ȘI:
Revoluţia de la Bacău, ceva deosebit
22 de ani „legaţi“ de Balconul Revoluţiei
Balconul Revoluţiei, pepiniera Bacăului
Balconul Revoluţiei i-a scos din anonimat şi au rămas legaţi de el până azi. După ce în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 au ocupat sediul Comitetului Judeţean al Partidului Comunist din Bacău, Romeo Stavarache, Vasile Nistor, Dumitru Sechelariu sau Viorel Hrebenciuc ocupă acum fotolii importante în administraţia locală şi naţională. La aceeaşi tribună s-a aflat şi omul de afaceri Corneliu Iacobov.
Niciunul nu şi-a ridicat noile certificate de revoluţionar, după ce actele din ’90 au fost anulate, şi nu a beneficiat de drepturile pe care le are posesorul unui astfel de document.
Din cele aproape 60 de persoane care au ocupat balconul actualului Palat Administrativ doar 26 şi-au ridicat certificatul de revoluţionar. Dintre aceştia doar opt beneficiază de drepturile băneşti. „Ei primesc un salariu mediu pe economie plus 10% din valoarea acestuia. Acest certificat pentru unii dintre ei este doar ceva simbolic“, a spus Iordache Ciupercă, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor.
Romeo Stavarache, Vasile Nistor, Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu sau Viorel Hrebenciuc au ajuns din postura de anonimi revoluţionari în cea de persoane publice. Momentul care le-a schimbat radical destinul a fost Revoluţia din 1989.
Prezenţi pe 22 decembrie 1989 în balconul actualului Palat Administrativ (fostul sediu al Judeţenei de Partid), aceştia sunt printre revoluţionarii care au reuşit, în cei aproape 22 de ani de la căderea regimului comunist, să îşi menţină activă imaginea publică.
Mai mult, pentru uni