Inca din copilarie am invatat ca un bol de supa de pui fierbinte alunga raceala si confera o stare de bine. Acest secret se pare ca nu este detinut doar de bunicile noastre, ci in intreaga lume exista supe ce sunt pretuite pentru proprietatile lor vindecatoare. Iata doar cinci dintre acestea:
1. Supa de pui cu ghimbir, pentru durerile articulare (Filipine)
Medicamantele, cum ar fi ibuprofenul si aspirina, amelioreaza durerea cauzata de artrita, dar de ce sa nu incercam si aceasta altrenativa naturala: supa calda cu ghimbir? Ghimbirul contine gingerol, un compus ce blocheaza actiunea prostaglandinelor (substante chimice asemanatoare cu hormonii) care contribuie la dezvoltarea inflamatiei. In Filipine, supa de pui cu ghimbir (tinola de pui) este de obicei preparata cu papaya verde, dar putem folosi in schimb si spanac.
2. Supa de gahat, pentru hipertensiunea arteriala (India)
In comunitatile de fermieri din India Centrala, o planta indigena numita gahat este deseori prescrisa pentru controlarea hipertensiunii arteriale. Gahatul are o mica samanta ovala asemanatoare cu lintea, cu o aroma de fan proaspat taiat. Atunci cand pastaile ajung la maturitate, ele sunt culese, uscate si batute cu bastoane de lemn, iar la final, semintele sunt curatate si sortate.
Supa de gahat- Kulth saar - este o mancare usoara, servita adesea cu iaurt si orez. Semintele de gahat sunt puse la inmuiat timp de opt ore, apoi sunt lasate sa germineze alte opt ore, inainte de a a fi fierte la foc mic, in apa. Alte ingrediente ale supei includ kokum (fruct mic, de culoare violet-inchis) si multi catei de usturoi.
Gahatul poate fi gasit si la noi in magazinele de specialitati indiene, dar la fel de bine poate fi inlocuit cu boabe de linte.
3. Supa de pui, preferata mamei (SUA)
Aceasta s-ar putea sa fie unul