Desele acţiuni ale poliţiei, în urma cărora multe magazine de vise au fost închise, au determinat mutarea "traficului" de etnobotanice în mediul online.
Autorităţile au realizat o monitorizare a website-urilor care dau informaţii despre astfel de produse. Astfel s-a descoperit că pe lângă site-urile care comercializează etnobotanice, au fost accesate şi cele care dau informaţii despre efectele pe care le provoacă.
Conform Agenţiei Naţionale Antidrog, în anul 2008, se observă un interes timid pentru etnobotanice, un vârf de interes fiind înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoara tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011.
Cele mai multe căutări sunt din Iaşi, Cluj şi Bucureşti.
Scăderile interesului şi revenirile corespund temporal cu anumite măsuri legislative de punere sub control a unor substanţe de tip „droguri legale”, respectiv ale unor intervenţii administrative ale comunităţilor locale şi centrale.
Potrivit specialiştilor de la Antidrog, în urma monitorizării s-a descoperit că interesul manifestat în vederea obţinerii unor astfel de substanţe este foarte accentuat.
Un interes crescut există şi pentru statutul legal al substanţelor psihoactive, dar şi pentru efectele pe care le provoacă.