Clara Popescu, Colegiul Farmaciştilor: Trebuie să se continue reforma începută de Cseke
Vasile Barbu, APP: Fără bani şi fără măsuri dure nu se va rezolva nicio problemă
Laurenţiu Mihai, APMGR: Noul ministru al Sănătăţii nu are ce să facă, pentru că nu are sprijin politic şi nici banii necesari
De săptămâna trecută avem un nou ministru al Sănătăţii, însă problemele din sistemul sanitar pe care el trebuie să le rezolve au rămas aceleaşi: subfinanţarea şi controlul modului în care se alocă bani.
Jucătorii din această industrie spun că principalele probleme asupra cărora Ritli Ladislau, noul ministru, ar trebui să se concentreze au rămas neschimbate. Unii sunt optimişti şi afirmă că ministrul are şanse să facă ceva, în timp ce alţii consideră că nu se va schimba nimic.
"Principalele probleme pe care noul ministru al Sănătăţii ar trebui să le rezolve sunt reprezentate, în primul rând, de subfinanţare şi în al doilea rând de controlul mai strict al cheltuielilor. Cei mai mulţi bani se duc către spitale, unde nu există reglementări", a declarat, pentru Curierul Naţional, Sorin Popescu, corporate affairs director al producătorului de medicamente Amgen.
El ne-a mai spus că este nevoie şi de transparenţă şi că trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii ar trebui să rezolve această problemă. "Publicarea cheltuielilor ar trebui să se facă în timp real. Nu se ştie cum se cheltuie fondurile în sistem. Există anumite rapoarte, dar acestea sunt făcute publice foarte târziu", ne-a explicat Sorin Popescu.
În ceea ce priveşte datoriile, acesta spune că ele s-au format pe fondul subfinanţării. "Datoriile s-au format pentru că nu există un buget care să ajungă până la sfârşitul anului. Dacă acum s-ar plăti toate datoriile către furnizori, s-ar forma altele. Bugetul trebuie să fie făcut în aşa