Despre Rosia Montana se discuta de peste 10 ani, insa in toata aceasta perioada, niciun guvern nu a indraznit sa isi asume o decizie ferma in ce priveste aprobarea sau respingerea acestui proiect. Au fost realizate zeci de studii, au avut loc sute de dezbateri, multe minti luminate si-au dat cu parerea despre posibilele efecte pe care exploatarea cu cianuri le poate avea asupra mediului inconjurator, iar rezultatul este ca, in acest moment, pozitiile sunt la fel de diferite pe cum erau atunci cand proiectul a fost lansat.
In acelasi timp, cresterea in ultimii ani a cotatiilor aurului si argintului au facut afacerea din ce in ce mai interesanta, momentul in care decizia finala va fi luata fiind probabil foarte aproape.
Despre ce sume vorbim
RMGC considera ca din zacamintele de la Rosia Montana se pot extrage 314 tone aur si 1.480 tone argint, cantitate care, la preturile actuale valoreaza 20 miliarde dolari, respectiv 2 miliarde dolari. In total 22 miliarde dolari, dar prin prelucrare se pierde 20% din cantitate, deci discutam despre 17-18 miliarde dolari, sau 1 miliard de dolari pentru fiecare dintre cei 17 ani de viata ai minei.
Bineinteles, nu poate spune nimeni ce cotatie va avea aurul peste 3, 5 sau 10 ani, insa cel putin acum, preturile medii de vanzare luate in considerare de RMGC ($900/uncia de aur si $12,5/uncia de argint) sunt mult mai mici decat preturile reale ($1.800 uncia de aur si $41 uncia de argint).
Prin urmare, sumele sunt imense, iar muntele de bani alocat de RMGC promovarii acestui proiect arata cat de mari sunt interesele pentru ca afacerea sa primeasca in final unda verde.
Argumente pro si contra
1. Contra proiectului: un raport intocmit anul trecut de mai multi profesori din cadrul Academiei de Studii Economice indica faptul ca cifrele prezentate de-a lungul anilor de Gabriel Resource