Dintr-o problemă de săntătate publică, fumatul a deveni o epidemie, mai mult de 1 miliard de persoane fumând zilnic în toata lumea. Un program al Ministerului Sănătații îi ajută pe cei care vor renunțe la viciu. Sursa: HEPTA
Deşi în România, în ultimii ani numărul fumătorilor, în general, este în scădere, creşte numărul femeilor care se apucă de fumat.
Astfel, în ultimii 20 de ani numarul fumătoarelor aproape s-a dublat. Dacă în 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, în 2009 "apelau" zilnic la tigară 21,9% dintre ele. Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la vârsta fertilă.
Risc mai mare de boli de inimă la fumătoare
În plus, un studiu recent publict în prestigioasa revistă "The Lancet" arată că femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de inimă.
Studiul realizat de de Dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, USA, Divizia de Epidemiologie şi de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,USA, publicat în luna august on line de către „The Lancet” şi în care au fost incluşi peste 4 milioane de fumători (bărbaţi şi femei), demonstrează că femeile sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecţiuni coronariere în comparaţie cu bărbaţii .
"Nicotina acţionează direct asupra inimii, crescând frecvenţa cardiacă, dar şi asupra vaselor de sânge, producând vasoconstricţie care se traduce prin creşterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum «tras» din ţigară, inima se contractă mai puternic, mai des, după care urmează o perioadă de acalmie, până la următoarea ţigară – când procesul se reia. Mai mult, cordul este forţat să muncească în condiţii improprii de furnizare a energiei necesare contracţiei: cantitatea de oxigen din sânge este redusă ca urmare a inhalării de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este u