Evaziunea are o dimensiune surprinzătoare în domeniul agricol. Valoarea totală a evaziunii fiscale din agricultură și din industria de panificație se ridică la 2,5 miliarde euro anual, conform specialiștilor contactați de Capital.
O măsură luată deja și bine primită de agricultori a fost cea a taxării inverse la comerțul de cereale. „Anul trecut, vorbeam probabil de un nivel al evaziunii de cel puţin un miliard de euro. Anul acesta, probabil că valoarea va scădea cu cu 30%-50%, însă în niciun caz nu se va reduce la zero, cum cred unii“, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIR). Taxarea inversă elimină cota TVA din facturi în tranzacţiile dintre intermediar şi producător şi, respectiv, intermediar şi firma cumpărătoare. TVA-ul va fi încasat doar la consumatorul final.
Urmând estimările lui Frumosu, rezultă o sumă suplimentară, ce ar putea fi încasată de stat, de până la 120 de milioane de euro anual. Astfel, dacă evaziunea scade cu 50%, înseamnă că 500 de milioane de euro vor fi fiscalizate. Cota aplicată este TVA-ul, adică 24%, deci aproximativ 120 de milioane de euro în plus la buget. Dacă ne luăm după estimările mult mai optimiste ale lui Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, potrivit căruia taxarea inversă va îngropa definitiv evaziunea, ar rezulta un plus la buget de aproximativ 250 de milioane de euro pe an.
Contoare pentru morile de grâu
În domeniul panificaţiei, evaziunea ajunge la 60% din vânzări, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Cum anual în România se vinde pâine de aproximativ un miliard de euro, evaziunea ajunge la 600 de milioane de euro. O eventuală reducere cu 50% ar aduce la buget încă aproximativ 72 de milioane de euro pe an.
Există însă şi metode mai eficiente pentru a stopa evaziunea în tranzacţiile cu c