Aproximativ un sfert din candidaţi pleacă acasă cu permisul de conducere în buzunar. Instructorii sunt de părere că unii dintre ei se grăbesc să meargă la examen şi se bazează pe noroc
Instructorii şi candidaţii care au reuşit să treacă de probe spun că există câteva reguli pentru a trece examenul fără emoţii. În cazul probei teoretice, profesorii de legislaţie rutieră recomandă să nu vă apucaţi de rezolvat chestionare dacă nu aţi citit întâi materia.
„Marea greşeală este că încep direct cu rezolvarea chestionarelor. Este greşit. Eu interzic acest lucru cursanţilor mei. Nu ai cum să rezolvi un chestionar dacă nu parcurgi legislaţia. La un examen cum este acesta nu se poate merge pe ghicite“, a menţionat Valentina Boidache, instructor de legislaţie. Aceasta a mai precizat că prezenţa la orele de curs îi ajută mai mult pe candidaţi să înţeleagă noţiunile, decât dacă ar învăţa pe cont propriu acasă.
„Mulţi nu au timp să înveţe acasă pentru că au serviciu sau alte probleme de rezolvat şi rămân cu ceea ce învaţă în clasă. În momentul în care citeşte o întrebare şi poate da răspunsul fără să citească variantele, atunci candidatul are şanse de 100% să promoveze proba teoretică“, a continuat Boidache. În ceea ce priveşte proba practică, instructorii recunosc că unii candidaţi încearcă să fure proba şi merg la examen bazându-se pe noroc.
Mulţi forţează examenul
„Trebuie să recunoaştem că mulţi forţează examenul pe principiul «poate-poate trec», ceea ce este greşit. Este o concepţie greşită că examinatorul vine să respingă un candidat, dar nici nu-l poate declara «admis» dacă nu ştie să conducă“, a explicat Daniel Iftime, instructor auto. Acesta susţine că aproximativ trei sferturi din candidaţi ar trebui să facă mai multe ore decât prevede programa.
„Cred că 70-75% din cursanţi au nevoie de mai mult de 15 şedinţe d