Scăderile puternice din a doua parte a săptămânii trecute au dus bursele internaţionale aproape de noi minime, anulând revenirea înregistrată în zilele precedente, iar îngrijorarea investitorilor s-a transformat în teamă şi chiar în panică, având în vedere scăderile dramatice înregistrate de principalii indici internaţionali.
Indicii americani au închis vineri cu scăderi de 1,6-1,7%, iar de la începutul lunii au pierdut peste 10%, iar în Europa indicele german DAX a închis cu o scădere de 2,2%, după ce scădea pe parcursul şedinţei şi cu 4%, atingând un nou minim al ultimului an. La Bucureşti indicele BET a mai scăzut cu 2,3%, după ce pe parcursul şedinţei scăderile s-au ridicat şi la 4%. De la începutul lunii BET-ul a pierdut circa 17%.
Pieţele nu s-au mai confruntat cu o astfel de situaţie din perioada septembrie-octombrie 2008, după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, când panica şi volatilitatea erau cuvinte de ordine. Când indicele bursier al celei mai puternice economii europene, Germania, scade cu 25% în trei săptămâni, când acţiunile băncilor sunt bombardate din toate părţile de vânzători şi scad cu 15-20% în câteva zile, nu se poate vorbi decât despre frică şi panică.
Spre deosebire de 2008, când scăderile au luat amploare abia după prăbuşirea uneia dintre cele mai cunoscute bănci de pe Wall Street, acum cauzele sunt mult mai difuze şi mai complexe, consideră cei implicaţi în piaţă.
"Este greu să stabilim un singur vinovat al crizei actuale. Situaţiile s-au complicat. Dacă pentru vechea criză de vină erau SUA, respectiv creditele subprime şi expunerile băncilor, acum cauzele sunt mai multe, iar această situaţie face ca prudenţa să domine, să dispară entuziasmul şi să apară retragerea în active mai sigure", crede Dumitru Tudor, unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursă.
Băncile conduc plutonul pierd