Este prima întrebare pe care clienţii o adresează proprietarilor de pensiuni din Băile Herculane înainte să rezerve o cameră. Pensiunile cochete au un mare handicap în faţa hotelurilor vechi, dar care au baze de tratament cu apă sulfuroasă.
Zeci, poate sute de pensiuni de trei şi chiar patru margarete s-au ridicat în staţiunea de pe Valea Cernei, într-un puternic contrast cu hotelurile şi clădirile care au făcut parte sau încă aparţin imperiului lui Iosif Armaş, ajunse într-o stare deplorabilă. Cu toate acestea, turiştii sunt în continuare parcă mai interesaţi de hotelurile în care mobilierul şi celelalte dotări sunt vechi de zeci de ani decât de pensiunile în care totul este nou-nouţ şi la standarde europene.
Turiştii vin la Băile Herculane în primul rând pentru efectul miraculos al apelor termale, iar puţinele baze de tratament la care mai ajunge apa bogată în sulf se află la subsolul marilor hoteluri, unde condiţiile sunt net inferioare celor oferite de pensiunile construite în ultimii ani. „Condiţiile contează mai puţin. Lumea vine la Herculane pentru tratament, nu pentru lux”, a spus Ştefan Herdea, un turist de 60 de ani din Alba Iulia.
Aşteaptă coducta
Proprietarii de pensiuni confirmă faptul că turiştii strâmbă din nas când află că în piscină nu e apă termală. „În piscină am investit 25.000 de euro, tocmai ca să putem băga sulf. Dar nu avem ce să facem, depindem de autorităţi în ceea ce priveşte apa termală. Cel puţin 95 la sută din turişti întreabă de apa termală încă de când văd piscina pe site sau când sună pentru rezervare. Am încercat să aducem conducta de apă termală, dar totul e la stadiul de vorbe, nu ne spune nimeni nimic. Nu prea avem şanse şi e mare păcat. Autorităţile spun că au ceva proiecte, dar noi tot aşteptăm. Apa termală e cel mai important lucru care ne lipseşte”, a spus Carmen Drăgan, administrator de pen