In Romania nu se vorbeste despre criza. Autoritatile au ajuns sa repete ca tara a scapat de criza economica, in timp ce in spatele usilor de la Palatul Victoria se pregatesc noi masuri de austeritate care vor "ingenunchia" mii de romani, care cel mai probabil vor alege calea emigrarii, scrie presa italiana.
"In timp ce presedintele Traian asigura ca criza a trecut in Romania, guvernul pregateste noi masuri de austeritate. De exemplu, statul a blocat angajarile in institutiile sale pana in 2014", scrie publicatia Osservatorio Balcani e Caucaso.
In timp ce Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, sustine ca actuala criza este una dintre cele mai dificile dupa al Doilea Razboi Mondial, presedintele Romaniei considera ca in tara sa nu trebuie sa se foloseasca cuvantul "criza", ci mai degraba se poate vorbi de o reactie a pietei la unele decizii luate in Statele Unite si Europa.
Vocea lui Traian Basescu este acompaniata de cea a premierului Emil Boc, care explica ca Romania, in comparatie cu alti parteneri europeni, profita de o oarecare stabilitate macro-economica datorita masurilor pe care le-a luat pana in prezent.
In urma imprumutului solicitat de la FMI, in 2009, Romania a luat mai multe masuri de austeritate, care au contribuit pana in prezent la imbunatatirea performantelor economice ale tarii.
Cu toate acestea Banca Mondiala a anuntat ca Romania va avea o crestere economica mai lenta, in comparatie cu primele zece state din Europa de Est, membre ale UE. Previziunile optimiste pare ca au fost confirmate si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, una dintre cele mai credibile personalitati din Romania.
Desi oficialii sunt optimisti, analistii si presa din Romania nu sunt de aceiasi parere. Potrivit analistilor, Romania nu va fi imuna la ultimele vesti triste care vin din mai mult