Criza europeană a datoriilor a stimulat mobilitatea pe piaţa muncii din UE. În 15 luni s-a dublat numărul spaniolilor care-şi caută de lucru peste graniţe.
Restricţiile impuse de Spania pentru lucrătorii români nu i-au îngrijorat foarte mult pe cei care se ocupă de intermedierea forţei de muncă în străinătate. Potrivit unor reprezentanţi ai firmelor de recrutare, se va lungi cu aproximativ trei luni perioada necesară procedurilor, dar nu vor dispărea joburile pentru români.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, declara acum două săptămâni că spaniolii nu se vor înghesui să ocupe joburile slab calificate şi prost plătite pe care le ocupă cu predilecţie muncitorii români.
Din statisticile raportului OECD pe migraţie reieşea însă că spaniolii, care se confruntă cu cel mai mare şomaj din Europa (rata naţională de peste 21% şi aproape 45% în rândul tinerilor), se îndreaptă şi spre aceste locuri de muncă nedorite înainte de criză.
Creşte mobilitatea europeană pe piaţa muncii
Ultimele date ale Eures (reţeaua europeană de ocupare a forţei de muncă), arată însă că spaniolii şi cetăţenii celorlalte state mediteraneene lovite greu de criza datoriilor au devenit principalii migranţi din interiorul Uniunii.
Spaniolii, spre exemplu, ocupau dintotdeauna primul loc în topul ţărilor de provenienţă al celor care-şi căutau job prin Eures, într-un alt stat UE. Din martie 2010 şi până acum, însă, numărul lor s-a dublat: de la 71.058 de aplicanţi a crescut la 104.000 (în ianuarie 2011) şi la 145.430 (18 august 2011).
O creştere importantă, cu peste 25.000 de persoane, s-a înregistrat şi în rândul italienilor: de la 60.000 de CV-uri aplicate pe Eurostat în martie 2010, la 74.000 (ianuarie 2011) şi 86.000, în august 2011.
“Instalatorii” polonezi, care se situau în 2009 pe locul trei, au fost depăşiţi de români, în ianuarie anul ace