Liderul anticorupţie indian, Anna Hazare, a fost eliberat duminică din închisoare pentru că a acceptat ca greva foamei pe care o va ţine să fie pentru o perioadă determinată de timp.
‘Anna zindabad (Viaţă lungă lui Anna) au strigat la unison mii de indieni la porţile închisorii Tihar, în jurul orei prânzului când a apărut figura bătrânului lider anticorupţie Anna Hazare. Un bărbat în vârstă de 74 de ani atât de popular şi de iubit de o parte din populaţie – aceea ce care reclamă o repartiţie echitabilă a creşterii Indiei şi care priveşte cu uimire la îmbogăţirea multor politicieni în umbra puterii – dar şi detestat şi persecutat de alţi, printre care şi cei din actualul guvern care l-au ţinut timp de trei zile la închisoare.
Hazare a pronunţat un scurt discurs în faţa simpatizanţilor săi pe care i-a asigurat că greva foamei, pe care o va ţine în semn de protest împotriva corupţiei, va deveni ‘o a doua luptă pentru libertate’, făcând aluzie la lupta paşnică pe care a desfăşurat-o în zilele sale pentru libertatea ţării Mahatma Gandhi, al cărui urmaş fidel se declară Hazare şi ale cărui metode le-a copiat literă cu literă. ‘Fie că sunt sau nu, această luptă va continua’, a asigurat Hazare, potrivit Agerpres.
Intervenţia sa a durat puţin pentru că gardienii închisorii l-au introdus într-un camion şi l-au condus până la un teren viran, unde deobicei funcţionează târgul Ramlila Maidan şi unde va putea menţine timp de 15 zile o grevă publică a foamei pe care a convenit-o anterior cu autorităţile. Acesta a fost acordul de ultimă oră care i-a permis ieşirea din închisoare: el se angaja să renunţe la o grevă a foamei nedefinită, lucru ilegal în India deoarece sinuciderea este o crimă, în schimbul eliberării sale. Înainte de sosirea sa la Ramlila Maidan, Hazare s-a oprit câteva minute la Poarta Indiei, o altă concesie smulsă paznicilor săi, pentru a vizita m