La sfarsitul lunii iulie 2011, in Romania functionau 46 de magazine de "etnobotanice", ceea ce reprezinta o reducere cu aproximativ 70% fata de numarul de unitati identificate in luna martie. Potrivit unui comunicat remis de Agentia Nationala Antidrog (ANA), monitorizarea online a magazinelor care comercializeaza "droguri legale" arata ca cele mai multe cautari ale acestor produse sunt din Iasi, Cluj si Bucuresti. In ceea ce priveste popularitatea fenomenului "drogurilor legale", in 2008 "se observa un interes timid pentru etnobotanice, un varf de interes fiind inregistrat in prima parte a anului 2010. Tendinta de crestere se reface spre toamna anului 2010, iar in ultimele luni ale anului 2010 exista o usoara tendinta descrescatoare, urmata iar de o revenire puternica si de o scadere in aprilie 2011", se arata in analiza ANA.
"Scaderile interesului si revenirile corespund temporal cu anumite masuri legislative de punere sub control a unor substante de tip 'droguri legale', respectiv ale unor interventii administrative ale comunitatilor locale si centrale", precizeaza Agentia.
Observatorul European de Monitorizare a Drogurilor si Adictiilor evalueaza in mod constant disponibilitatea online a substantelor cu proprietati psihoactive. Pe baza unui studiu de tip "online snapshot", in anul 2009, au fost identificate magazinele online de comercializare a "drogurilor legale" la nivel european. Studiul arata ca majoritatea acestor magazine se aflau in Marea Britanie (37%), Germania (15%), Olanda (14%) si Romania (7%).
"In ancheta online desfasurata in 2010, numarul magazinelor online care ofereau produse 'spice' a scazut brusc in comparatie cu anul precedent", informeaza ANA. Agentia explica faptul ca multe dintre magazinele online folosesc acum mai mult website-uri, care nu contin codul de tara al Romaniei, ci unul international de tip 'com