Grecia, Portugalia, Rusia, Polonia şi România intenționează să scoată la vânzare acțiunile deținute la mai multe companii de stat, însă, turbulențele de pe piețele financiare le-ar putea da peste cap aceste planuri, potrivit unei analize Reuters. Sursa: EVZ
Evoluția dezastruoasă a burselor în august a determinat deprecierea puternică a acțiunilor mai multor companii europene propuse spre privatizare. Unele țări riscă să rateze obiective de finanţare asumate în cadrul acordurilor de ajutor extern dacă nu efectuează privatizările planificate.
Dacă vor merge mai departe cu planurile de privatizare vor trebui să-și asume pierderi de miliarde de euro, informează Reuters. Și băncile de investiții ar putea avea de pierdut comisioane de milioane de euro.
Atena vrea să adune 1,7 miliarde de euro în septembrie
Grecia și-a propus să strângă 1,7 miliarde euro din privatizări până la sfârşitul lunii septembrie şi un total de cinci miliarde euro până la finele anului, urmând ca până în 2015, suma obținută în urma unui amplu proces de privatizare să ajungă la 50 de miliarde de euro. Pentru a evita vânzarea la prețuri prea mici, oficialii eleni au anunțat deja că este posibil ca planurile să fie întârziate.
James Close, şeful diviziei de servicii de consiliere şi tranzacţii pentru guverne din cadrul Ernst & Young, avertizează că vânzarea companiilor când valoarea acțiunilor este jos înseamnă ca va trebui să vinzi mai mult ca să obțiii banii pe care îi dorești. O opţiune ar fi colectarea de dividende de la companiile de stat care generează bani, notează el.
Statul român vrea să privatizeze mai multe companii
Guvernul român s-a angajat în fața Fondului Monetar Internațional (FMI) că va scoate la privatizare participația deținută la mai multe companii. Astfel, vânzarea pe bursă a pachetelor statului la Petrom (10%), Transelect