Lipsa de lichiditate a bursei românești este unul dintre motivele pentru care piața noastră scade mai mult decât cele externe. La care se adaugă încrederea scăzută a investitorilor, a căror activitate este o copie fidelă a mișcărilor internaționale.
UPDATE: Nouriel Roubini scrie pe contul său de Twitter: "Bursa e sus astăzi pentru că are senzația că Ben va veni cu elicopterul la Jackson Hole și va începe să împartă banii proaspăt tipăriți. Dacă nu va începe, piețele vor cădea."
Indicele volatilității VIX, cunoscut și ca barometrul nervozității în piețele financiare, a cunoscut o creștere de 125% de la începutul lunii iulie până la vârful săptămânii trecute, iar piața de capital românească a urmat același tipar binecunoscut: când pe piețele dezvoltate scăderile ating 4-5%, bursa noastră scade cu 7-8%.
„Este un efect al lipsei de lichidități. Scăderile sunt mai adânci la noi, deși de obicei și revenirile sunt mai spectaculoase decât pe piețele dezvoltate. Se vede însă pe piață lipsa de încredere a investitorilor locali, care acționează aproape întotdeauna în siajul capitalurilor străine, deși uneori legăturile reale nu sunt deloc puternice”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Aurul a fost câștigătorul principal al situației dificile din piețe, metalul a mers din record in record, apropiindu-se luni de pragul de 1.900 de dolari pe uncie.
„Câștigul spectaculos adus de deținerea de aur indică anticipări ale unei inflații scăpate de sub control, ceea ce nu este deocamdată cazul. Dacă Federal Reserve nu va comunica la finalul acestei săptămâni că urmează să tipărească o cantitate importantă de bani, sporind astfel inflația, atunci creșterea aurului se va dovedi într-o proporție importantă nejustificată, iar aurul s-ar putea deprecia masiv”, mai arată Victor Safta.
Pe de altă parte, presiunea