La art. 104 din Codul de procedură fiscală este reglementată durata efectuării inspecţiei fiscale. Potrivit acestor prevederi, durata efectuării inspecţiei fiscale este stabilită de organele de inspecţie fiscală sau, după caz, de compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale, în funcţie de obiectivele inspecţiei, şi nu poate fi mai mare de 3 luni.
În cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare, durata inspecţiei nu poate fi mai mare de 6 luni. Perioadele în care derularea inspecţiei fiscale este suspendată nu sunt incluse în calculul duratei acesteia. Conducătorul inspecţiei fiscale competent poate decide suspendarea unei inspecţii fiscale ori de câte ori sunt motive justificate pentru aceasta.
Condiţiile şi modalităţile de suspendare a inspecţiei fiscale sunt reglementate prin OANAF 14/2010, însă nici prin acest act nu este stabilită o durată maximă a suspendării inspecţiei fiscale.
Pentru unele cauze care conduc la suspendarea inspecţiei fiscale este prevăzut un termen maxim de suspendare prin acte legislative în vigoare.
Spre exemplu, Instrucţiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operaţiunile prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) şi art. 1441 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 2222/2006 stabilesc că, în cazul în care nu sunt prezentate documentele de justificare a acestor scutiri de taxă la data efectuării controlului şi pentru operaţiunea în cauză a intervenit faptul generator, organele de inspecţie fiscală au dreptul de a suspenda inspecţia fiscală până la data prezentării acestora. Suspendarea inspecţiei fiscale nu poate depăşi 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxă pentru operaţiunea în cauză.
La art. 104 din Codul de procedură fiscală este reglementată durata efectuării ins