În timp ce culegeau plante medicinale în apropierea lagărului de la Târgu Jiu, comuniştii plănuiau preluarea puterii. Statul major al pregătirilor a fost în infirmeria lagărului din Târgu Jiu. În evadarea lui Gheorghiu-Dej a fost implicat şi tatăl lui Sergiu Celac, translatorul lui Nicolae Ceauşescu.
Mai rar atâta umor ca-n relatarea pregătirilor „insurecţiei armate" de la 23 august 1944, făcută de Michel Hamelet, biograful francez al lui Ceauşescu. La Târgu Jiu a fost conceput un plan de evadare în masă, scrie ziaristul francez în 1971. Comuniştii care lucrau în exteriorul lagărului îndeplineau şi misiuni de identificare a drumurilor şi obiectivelor militare. În fruntea lor, bineînţeles, echipa lui Ceauşescu.
Deţinuţii se-ndepărtau de punctele lor de lucru sub pretextul recoltării de plante medicinale. Căci erau mulţi bolnavi în lagăr şi deloc medicamente. Şi uite-aşa, căutând şi culegând flori de muşeţel ori frunze de rostopască, comuniştii „notau toate punctele nevralgice ocupate de armată". Şi creau „reţele de prietenie şi complicitate".
Pregăteau, adică, „insurecţia" de la 23 august 1944. Din când în când, mai „rechiziţionau" şi câte-o casă pentru partid. Într-una din ele, pretinde Hamelet, comuniştii l-au ascuns de răzbunarea naziştilor pe Regele Mihai...Amestec ticluit de adevăr şi minciună, povestea iese totuşi din şabloanele propagandei de epocă prin detalii concrete.
Planuri de evadare
Într-adevăr, infirmeria lagărului din Târgu Jiu - locuită de Dej, Chivu Stoica, Ceauşescu şi un anume Trofimovici - fiinţa ca sediul unui stat major. De aici a coordonat Gheorghiu-Dej acţiunile partidului. Dej a ţinut frâul reţelei lui Bodnăraş de înlăturare a lui Foriş. Prin Bodnăraş a exersat control asupra lui Pătrăşcanu şi a lui Pârvulescu. Dej l-a desemnat şi pe Maurer să preia reţeaua construită pentru evadarea lui. Din viclenia şi tehnicil