Turcia, una dintre ţările cu numărul cel mai mic de medici raportat la populaţie, a reuşit anul trecut să atragă 500.000 de turişti medicali, potrivit datelor ministerului Sănătăţii local.
„Datele preliminare arată că în jur de 500.000 de pacienţi au vizitat ţara noastră pentru a primi servicii medicale în 2010”, a declarat ministrul Recep Akdag, citat de Hurriyet. Chirurgia robotică, operaţiile pe cord deschis şi tratamentele oftalmologice şi stomatologice au fost cele mai căutate specializări.
Majorarea masivă a turismului medical se datorează, spune Meltem Depecik, reprezentantul celei mai mari clinici private din Turcia, Medicana Health Group, poziţiei geografice, tehnologiei medicale avansate, personalului medical calificat şi, nu în ultimul rând, preţurilor competitive. Cei mai mulţi turişti provin din ţările arabe din Orientul Mijlociu, dar şi din Europa. Potrivit unor informaţii neoficiale în jur de 5.000 de români au folosit anul trecut servicii medicale turceşti.
Paradoxal, Turcia este a treia ţară europeană din coada clasamentului numărului de medici raportat la populaţie, un indicator al calităţii serviciilor medicale. Sistemul medical privat, care s-a dezvoltat exploziv în ultimii 10 ani este cu decenii înaintea sistemului sanitar de stat. Una dintre explicaţiile fenomenului este aceea că, deşi medicii turci au voie să lucreze în străinătate, doctorii străini nu pot munci legal în Turcia. “Trebuie să facem reforma legislativă necesară pentru a putea permite angajarea legală a medicilor străini”, spune ministru Sănătăţii, adăugând că deja mulţi foşti studenţi străini ai universităţilor medicale turceşti lucrează la negru în sistem.