Regula care urma să intre în vigoare din 2012 și care obliga firmele din România să plătească impozitul pe profit anticipat devine doar o modalitate de plată opțională, conform ultimei intenții de modificare a Codului Fiscal.
Ordonanța de Urgență 87/2010 prevedea ca obligație, din 2012, plata anticipată a impozitului pe profit, trimestrial, în valoare de o pătrime din impozitul pe profit plătit în anul precedent, urmând ca la finalul anului să se facă regularizarea.
În prezent, Codul Fiscal prevede, la art. 34, lit. b), că firmele, altele decât băncile, că "începând cu anul 2012, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate", aplicat în prezent de către bănci.
Această prevedere, care nici măcar nu a ajuns să se aplice, va fi modificată astfel: "Declararea şi plata impozitului pe profit (...) se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III. Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectuează până la termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit". Un proiect de modificare a Codului Fiscal este pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Totodată, proiectul prevede că firmele "pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial". În acest caz, termenul până la care se plătește impozitul anual este cel de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit.
Societățile nou-înființate, cele care, în anul precedent, au fost pe pierdere, s-au aflat în inactivitate temporară, au declarat că nu desfăşoară activitate la sediul social sau au plătit impozit pe veniturile microîntreprinderilor și nu se mai încadrează în cerințe vor trece automat la plata trimestrială a impozitului pe profit.
Se modifică termenul de declar