O persoană fizică este considerată nerezidentă fiscal dacă nu are domiciliul şi centrul intereselor vitale în România şi dacă este prezentă timp de una sau mai multe perioade care nu depăşesc 183 de zile pe parcursul oricărei perioade de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic respectiv.
Persoanele fizice care sunt rezidente fiscal în ţări cu care România are încheiate convenţii de dublă impunere pot beneficia de o cotă redusă a impozitului sau de scutire în baza prevederilor convenţiilor respective. Drepturile cuvenite salariatului detaşat sunt acordate de angajatorul care a dispus detaşarea şi cu care salariatul detaşat are raporturi contractuale.
Potrivit dispoziţiilor OMEF 2371/2007 persoanele fizice detaşate în România au obligaţia depunerii lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare pentru care s-a realizat venitul, a Declaraţiei 224 "Declaraţie privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România".
Declaraţia se completează de către persoanele fizice care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri sub formă de salarii din străinătate sau de către reprezentantul lor fiscal.
În ceea ce priveşte deductibilitatea cheltuielilor înregistrate de societatea din România cu salariile refacturate de întreprinderea străină, acestea pot fi deduse numai dacă prin contract se prevede diminuarea sumelor datorate de societatea românească, conform contractului de prestări de servicii, în acelaşi cuantum cu salariile.
Cheltuielile privind chiria automobilelor şi locuinţei nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil dacă nu sunt impozitate la persoanele fizice.
O persoană fizică este considerată nerezi