Venitul din convenţii civile este tratat începând cu 1 ianuarie 2011 drept venit din activităţi independente, se arată în art. 52 şi 52 indice 1 din Codul fiscal, conform fiscalitatea.ro. Potrivit art. 52, respectiv art. 52 indice 1 din Codul fiscal, impozitul pe venitul plătit în baza convenţiilor civile, contracte de prestări servicii încheiate conform Codului civil, se calculează la venitul brut, fără a deduce din acesta contribuţiile de asigurări sociale şi şomaj.
Se aplică o cotă de impunere de 16% asupra venitului brut
Art. 52 alin (2) lit. a) prevede impozitul ce trebuie reţinut şi se stabileşte în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut. Totodată, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Pentru a putea reţine impozitul final în cotă de 16%, această opţiune va trebui exercitată în scris la momentul încheierii contractului. Pentru veniturile plătite urmare unei activităţi desfăşurate de o persoană fizică în baza unei convenţii civile/contract civil încheiat potrivit Codului civil, plătitorul de venit va avea în vedere, pe lângă obligaţiile privind reţinerea impozitului pe venit în conformitate cu art. 52, respectiv art. 521 din Codul fiscal, în funcţie de opţiunea persoanei fizice, şi obligaţiile privind reţinerea, virarea şi declararea contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, în cote de 10,5% şi 0,5% aplicate la aceeaşi bază de calcul, respectiv la venitul brut, potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010, indiferent dacă persoana realizează şi venituri de natură salarială.
Dacă aceste persoane sunt/au calitatea de pensionari sau sunt asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului publ