UPDATE: Violenţele se intensifică la Tripoli în jurul reşedinţei lui Muammar Gaddafi. Liderul libian s-ar afla încă în imobil, susţin surse diplomatice citate de AFP.
The Guardian citează un purtător de cuvânt al rebelilor libieni care a declarat că mai multe tancuri au ieşit dimineaţă din complexul rezidenţial al lui Muammar Kadhafi de la Tripoli şi au deschis focul. Duminică, rebelii au preluat controlul mai multor cartiere ale capitalei, însă în oraş încă mai există puncte de rezistenţă ale forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, potrivit site-ului Al-Jazeera.
Între timp, cei trei fii ai lui Gaddafi au fost arestaţi, iar Consiliul Naţional de Tranziţie libian a anunţat că este pregătit să se mute la Tripoli. CNT a fost recunoscut ca singur reprezentant al Libiei de 32 de ţări, dar va avea sarcina dificilă de a instaura ordinea după haosul post-conflict, comentează The Guardian, în ediţia electronică.
Un viitor democratic al Libiei peste noapte este o iluzie, spune la RFI analistul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă. Ea precizează că oameni care provin din vechiul regim fac parte din Consiliul Naţional de Tranziţie. "Nu numai legitimitatea şi puritatea democratică a acestor oameni este sub semnul întrebării, este sub semnul întrebării însuşi viitorul Libiei. Este vorba de o ţară care are mai multe straturi de diviziuni. Sunt peste 140 de triburi care de foarte multe ori au interese divergente şi au existat lupte interne foarte intense între aceste triburi pe care doar Gaddafi, cu mână forte, prin metode mai mult sau mai puţin ortodoxe, a reuşit să le ţină la un loc. Pe de altă parte, majoritatea rebelilor a avut baza de operaţiuni în est, iar acum au ajuns în vest şi e posibil ca, după ce va trece această stare de euforie, să înceapă să iasă la iveală animozităţi. Este vorba despre o ţară profund tribală, o ţară fără cultură demo