Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât joi prelungirea mandatului de director general al lui Valentin Ionescu, iar principalul obiectiv al acestuia este creşterea valorii BVB pentru acţionarii săi, se arată într-un raport publicat de companie.
Valentin Ionescu a preluat funcţia de director general al BVB pe 28 septembrie 2010. Mandatul va fi prelungit pe o perioadă de şase luni, urmând ca în funcţie de rezultatul evaluărilor semestriale consiliul să decidă prelungirea sau rezilierea lui.
Prin aducerea lui Ionescu, un om din piaţă, în conducerea executivă, Consiliul de Administraţie al BVB a urmărit dinamizarea bursei şi reducerea decalajului faţă de pieţele mai dezvoltate din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia. De altfel, chiar Valentin Ionescu a declarat în numeroase rânduri că vrea ca în termen de doi-trei ani să ducă Bursa de la Bucureşti la acelaşi nivel al tranzacţiilor cu cele din Ungaria sau Cehia.
Deşi valoarea tranzacţiilor de pe Bursă a crescut în ultimul an, în special datorită listării Fondului Proprietatea (FP), lichiditatea medie zilnică de circa 11 mil. euro de pe piaţa acţiunilor este în continuare mult sub nivelurile pieţelor de la Praga şi Budapesta, unde se tranzacţionează în medie circa 50-60 mil. euro pe zi. La Varşovia, tranzacţiile zilnice depăşesc 200 mil. euro.
Noutăţi multe, listări puţine
La preluarea mandatului, în septembrie 2010, Valentin Ionescu a anunţat o serie de obiective, printre care cele mai importante erau implementarea conturilor globale, dezvoltarea pieţei derivatelor şi diversificarea ofertei de produse financiare, promovarea de companii de pe piaţa RASDAQ pe piaţa principală şi atragerea de noi emitenţi, precum şi listarea de companii străine pe ATS-ul bursei şi aducerea unor noi categorii de emitenţi, precum fondurile imobiliare (REIT) sau fonduri