Faci parte dintr-o multinaţională sau ai mai multe companii şi faci des transferuri între acestea? Atunci ai grijă la preţurile aferente acestor acţiuni, noua pasiune a celor de la ANAF. Sursa: Foto: EVZ
În ultimii doi ani, interesul autorităţilor fiscale în materia preţurilor de transfer - preţurile la care se fac transferuri de bunuri, servicii sau împrumuturi între firmele aceluiaşi grup - a crescut semnificativ şi, drept consecinţă, şi numărul controalelor, scrie revista Capital.
Experţii în domeniu sunt de părere că aceasta a devenit principala zonă de risc pentru companiile locale, membre ale unor grupuri multinaţionale.
Suspiciuni privind abaterea de la principiul valorii de piaţă, cel care stă la baza preţurilor de transfer, a adus sub lupa Fiscului român companii precum cea din domeniul media a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care a constituit, vreme de şase luni, obiectul unei inspecţii fiscale generale. În ţinta Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au mai fost, şi sunt în continuare, marile companii petroliere.
Sunt mutate profiturile în alte ţări?
Şeful instituţiei, Sorin Blejnar, anunţa la începutul acestui an că inspecţiile fiscale la aceşti contribuabili pot dura până la şase luni, menţionând că a cerut structurilor de control să verifice dacă preţurile de transfer sunt stabilite în mod corect.
Mai mult, surse guvernamentale "au scăpat“ presei o informaţie - rămasă neconfirmată - că în cazul companiilor petroliere locale "se verifică dacă nu cumva profiturile au fost mutate în străinătate, prin procedura preţurilor de transfer“.
Adrian Luca, director în cadrul Transfer Pricing Services (TPS), atrage atenţia că desfăşurarea de tranzacţii intragrup nu reprezintă, în sine, un indiciu al unor transferuri de profituri, aşa cum interpretează, de cele mai multe ori, autorităţile fiscale. La ce să se aştep