Aproximativ 50% din cotizaţiile plătite de angajaţii din judeţ se varsă în conturile federaţiilor sindicale, iar acestea contribuie la rândul lor la bugetul confederaţiilor.
Aproape toate sindicatele de bază din Botoşani sunt, prin federaţiile lor, membre a patru confederaţii sindicale: Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR).
La Botoşani se practică două metode de strângere a cotizaţiilor: ca sumă fixă, când lucrătorului i se opresc lunar aceeaşi bani drept cotizaţie (în jur de 5-6 lei), şi procentual, până la 1% din salariu.
Doar o parte din bani rămân însă la sindicatele de bază, restul sunt viraţi federaţiilor şi de acolo, mai departe, confederaţiilor. Peste 20.000 de botoşăneni sunt membri de sindicat, ceea ce înseamnă că anual se adună din cotizaţii circa 3,5 milioane de lei. Aproximativ jumătate din aceşti bani sunt viraţi conducerilor centrale ale federaţiilor şi confederaţiilor. Cei care ar trebui să spună ce se întâmplă cu aceşti bani evită să dea explicaţii.
„Este confidenţial, este treaba fiecărui sindicat cum cheltuie banii conform propriului statut. La consiliile naţionale şi la congrese se mai prezintă cheltuielile“, a declarat Vasile Chiru, preşedintele BNS Botoşani, care a recunoscut că nici nu îndrăzneşte să-şi întrebe şefii de la Bucureşti ce fac cu banii trimişi din teritoriu. Aceasta deşi, în ciuda sumelor colectate de la Botoşani, nu i se trimit bani nici pentru chirie, utilităţi sau achiziţionarea de materiale necesare la mitinguri şi pichetări. Spre deosebire de omologii de la Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia nu este remunerat pentru activitatea sindicală, el fiind angajat al Casei de Asigurări de Sănătate.
Mai mulţi membri, mai mulţi bani
„Ar trebui puşi pe tapet sindicaliştii scoşi din activitatea de producţie. Eu n