Despre taierile salbatice de paduri s-au filmat reportaje bune si s-au scris multe pagini. Din pacate, fara un efect notabil, asta si datorita absentei unei monitorizari constante si centralizate a defrisarilor. Un proiect inscris in concursul Restart Romania, care ofera finantare de cel putin 5000 de dolari ideilor online cu potential de schimbare sociala, incearca sa construiasca tabloul interactiv al Romaniei cazute sub topor.
Scopul nu este exclusiv justitiar, ci si surprinzator de constructiv.
Cat de eficienta credeti ca va fi Harta Zonelor Despadurite si cum poate fi ea imbunatatita? Ce credeti despre activismul ecologic din Romania? V-ati implica in monitorizarea zonelor defrisate?
Cititi in continuare descrierea proiectului.
Scopul Hartii virtuale a zonelor despadurite este sa faca posibila furnizarea unei imagini nationale a exploatarilor forestiere din Romania, utilizand fotografiile din satelit. Harta va fi realizata cu implicarea publicului (crowd sourced) si verificata de catre organizatori pentru a ne asigura ca primul inventar public al exploatarilor forestiere din Romania are un nivel ridicat de acuratete. Aplicatia va ajuta asociatiile de profil - dar si autoritatile - sa-si canalizeze eforturile de reimpadurire acolo unde este cea mai mare nevoie.
Primul raport complet (previzionat sa devina public in februarie 2012) va fi verificat cu institutiile statului, pentru a identifica si corecta orice neregularitati, cat si pentru a incuraja plantarile de arbori in zonele respective.
Aceasta aplicatie are nevoie de programatori pentru a:
* construi baza de date care sa stocheze informatiile colectate
* realiza conturi de utilizatori cu niveluri diferite de acces la informatia stocata
* realiza design-ul intregii aplicatii
* identifica solutii pentru asigurarea sigurantei