Autorităţile locale le dau de ales craiovenilor care locuiesc în imobile degradate: fie plătesc pentru reabilitare, fie pentru amendă. Proiectul regulamentului local de urbanism limitează şi fantezia cromatică a proprietarilor, impunând o serie de culori care pot fi folosite.
Craiovenii ar putea fi obligaţi să reabiliteze casele şi blocurile în care locuiesc, în cazul în care acestea au ajuns într-o stare avansată de degradare. Un proiect de hotărâre, înscris pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local, vizează adoptarea unui „regulament local de urbanism referitor la cromatica faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor“.
Potrivit raportului anexat, „deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, afectează calitatea cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea arhitecturală a anvelopei clădirilor“. De la această prevedere sunt exceptate imobilele încadrate în clasa I de risc seismic, cele aflate în curs de reabilitare termică şi cele cu statut de monument istoric, care se supun unei legislaţii speciale.
Numai şase culori permise
Proprietarii sunt astfel responsabili pentru lucrările de zugrăvire, tencuire şi vopsire, dar şi pentru refacerea zidăriei şi tâmplăriei exterioare, a sistemului de acoperire, a brâurilor şi a profilurilor.
Mai mult, cromatica imobilelor astfel reabilitate nu mai este nici ea la libera alegere, regulamentul municipalităţii cuprinzând mai multe restricţii. Pentru 90 la sută din suprafaţa faţadelor, craiovenii vor putea opta între alb, galben, bej, gri, verde sau bleu, „în nuanţe deschise şi neutre“. Culorile puternice vor fi folosite doar pe cel mult 10 la sută din suprafaţă,