Liderii europeni se pregătesc pentru schimbarea de putere din Libia. NATO lucrează cu Consiliul de Tranziţie, pe care România îl priveşte cu rezerve.
Ofensiva rebelilor libieni, susţinută de NATO, se apropie de victorie, iar iminenta răsturnare a regimului Gaddafi este deja salutată la Bruxelles.
Într-un comunicat comun difuzat luni la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, salută ceea ce ei numesc "un monent istoric".
"Eforturile noii Libii, susţinute de NATO, de mai multe state membre ale Uniunii Europene şi de state din regiune au dus la căderea regimului lui Gaddafi. Pentru Libia, drumul către libertate şi autodeterminare este deschis. Uniunea Europeană, îmreună cu comunitatea internaţională, îşi va menţine sprijinul pentru tranziţia democratică şi reconstrucţia naţională, bazate pe justiţie socială, incluziune şi integritatea teritorială a Libiei", afirmă cei doi preşedinţi.
La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, salută schimbarea iminentă de la Tripoli, face apel la forţele fidele lui Gaddafi să îneţeleagă momentul şi să evite vărsarea inutilă de sânge şi, în acelaşi timp, afirmă voinţa NATO de a lucra strâns cu "poporul libian şi cu Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia". Acesta "are o imensă responsabilitate" în acest moment, spune secretarul general.
Rebelii libieni au declanşat la sfârşitul acestei săptămâni ofensiva asupra capitalei Tripoli. Liderii rebelilor au anunţat luni dimineaţă că i-au arestat pe trei dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, respectiv Seif al-Islam, Saadi şi Mohammed. Oficiali ai Consiliului Naţional de Tranziţie se află în drum spre capitalaTripoli.
Consiliul Naţional de Tranziţie este organism politic anti-Gaddafi, recunoscut de Parlamentul European şi de o mare parte a stat