Vă este poftă de şerbet, aşa cum numai bunica ştia să facă? Dacă vreţi să vă încântaţi papilele gustative cu această delicatesă, nu rataţi Libertatea de miercuri, 24 august, care vă oferă odată cu ziarul şi cartea “Conserve din fructe şi legume”, a Mariei Cristea Şoimu, la doar 7,99 de lei. Vă este poftă de şerbet, aşa cum numai bunica ştia să facă? Dacă vreţi să vă încântaţi papilele gustative cu această delicatesă, nu rataţi Libertatea de miercuri, 24 august, care vă oferă odată cu ziarul şi cartea “Conserve din fructe şi legume”, a Mariei Cristea Şoimu, la doar 7,99 de lei.
În acest volum găsiţi şi sfaturi pentru a prepara delicioase şerbeturi. Maria Cristea Şoimu, autoarea cărţii “Conserve din fructe şi legume”, le recomandă cititorilor Libertăţii să se întoarcă în timp şi să prepare şerbetul de casă. De lămâie, de afine, de caise, de căpşune, de cireşe amare, de coarne, de portocale, de trandafiri, de zmeură, de vişine, acest preparat a fost, timp de două secole, vedeta bucătăriilor boiereşti, ale negustorilor şi ale celor din clasa mijlocie. Cu puţin talent culinar şi cu ajutorul ponturilor autoarei cărţii “Conserve din fructe şi legume” veţi reuşi să faceţi un şerbet să vă lingeţi pe degete.
Ingrediente: o lămâie întreagă, 1 kg zahăr, două căni cu apă.
Preparare: Într-o cratiţă emailată se face siropul din zahăr şi apă. Se pune pe foc potrivit până se leagă ca pentru dulceaţă. Se pune un bob de sirop pe o farfurie întinsă şi dacă stă legat se trage vasul de pe foc. Se lasă să se răcorească, apoi se freacă siropul până devine mat. Se adaugă coaja rasă de lămâie. La final, se stoarce zeama de la lămâie cu o mână, în timp ce cu cealaltă se freacă în continuare compoziţia, câte puţin, ca să se încorporeze în întregime sucul. Şerbetul este gata când stă legat. Se toarnă în borcane şi se etichetează.
Când se freacă siropul de zahăr şi fructele t