Atât căsătoria, cât şi divorţul pot provoca creşterea în greutate, au stabilit cercetătorii Asociaţiei Americane de Sociologie, în urma unui studiu efectuat asupra peste 10.000 de persoane.
Există un risc crescut de îngrăşare în primii doi ani de la oficierea căsătoriei şi în primii doi după divorţ, arată o cercetare efectuată de savanţii Asociaţiei Americane de Sociologie, scrie BBC News.
De altfel, femeie proaspăt măritate sunt cele mai expuse creşterii în greutate, iar un număr anumite de kilograme în plus pune sănătatea în pericol.
Studiul efectuat pe 10.071 de persoane, pe o perioadă de 22 de ani (1986 - 2008), a vizat corelarea evoluţiei indicelui de masă corporală (IMC), care reprezintă greutatea unei persoane raportată la înălţimea ei, şi starea civilă. Totodată, cercetătorii au comparat IMC-urile persoanelor care s-au căsătorit sau au divorţat recent cu cele ale persoanelor cu căsnicii de durată sau a celor care practică celibatul de mai multă vreme.
După evaluarea datelor privind starea de sănătate a fiecărei persoane, nivelul de educaţie, locul de muncă, nivelul de sărăcie şi existenţa unei naşteri sau nu, rezultatele au arătat că există un risc mai mare de îngrăşare asociat cu divorţul şi căsătoria.
Femeile proaspăt căsătorite au prezentat un risc cu 33% mai mare de luare uşoară în greutate, cu o creştere de cel mult trei puncte a indicelui de masă corporală, şi un risc cu 48% mai mare de îngrăşare considerabilă, cu peste trei puncte adăugate la IMC, comparativ cu femeile nemăritate.
La doamnele care abia au trecut printr-un divorţ s-a înregistrat un risc cu 22% mai mare de îngrăşare moderată.
Procentele sunt mai mici la bărbaţi. Riscul de a pune câteva kilograme după căsătorie este cu 28% mai mare iar după divort cu 21% sporit, comparativ cu IMC-ul de dinainte de mariaj.
Toate schimbările matrimoniale acţiu