Greg Konieczny, seful Fondului Proprietatea – actionar care detine in Petrom o participatie de peste 20%, aproape egala cu cea apartinand Ministerului Economiei, contrazice in mod socant reprezentantii statului care au incercat in luna iulie sa vanda 9,84% din companie, dar si pe cei ai consortiului de intermediere pentru aceasta operatiune, precum si pe analistii locali si internationali, care pana acum mentionau perioada in care s-a derulat oferta ca fiind una dintre principalele cauze ale esecului ofertei, pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale.
“Din nefericire, oferta Petrom a fost un esec. Putem spune totusi ca inca a fost o fereastra foarte buna pentru ca statul sa plaseze 10% din actiuni, dar din pacate asta nu s-a intamplat. Acum Guvernul vorbeste de revenirea pe piata cu Petrom la inceputul anului viitor si in mod clar sustinem acest lucru”, a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, cu ocazia unei conferinte telefonice organizata dupa prezentarea rezultatelor financiare semestriale ale Fondului Proprietatea.
Administratorul Fondului Proprietatea este grupul Franklin Templeton, o organizatie globala de management al investitiilor, cu birouri in peste 30 de tari si active sub administrare de peste 500 miliarde de euro. Oficialii grupului chiar s-au oferit sa ajute statul la urmatoarea incercare de a vinde actiunile Petrom pentru ca tranzactia sa se incheie cu success.
FP detine 20,1% din actiunile OMV Petrom, fiind un actionar de o marime sensibil egala cu statul roman, care are 20,6% din compania petroliera aflate sub controlul grupului petrolier austriac OMV.
Detinerea de la Petrom este in prezent cea mai importanta pentru Fond, reprezentand circa 27% din activele nete ale acestuia, de 3,8 miliarde de euro. Cresterea de circa 7% pe care activul FP a inregistrat-o de la i