Bogate în antioxidanţi, aceste fructe previn deteriorarea prematură a organismului şi ne protejează inima şi vasele sangvine. Este esenţial ca strugurii să fie bine spălaţi înainte de a fi mâncaţi, deoarece 71% din aceste fructe sunt contaminate cu pesticide, conform unui raport al Comisiei Europene.
Curele cu struguri detoxifică organismul, combat oboseala şi constipaţia. În plus, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, cum ar fi delfinidina şi resveratrolul, substanţe care neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi, strugurii ajută la menţinerea tinereţii celulelor şi ţesuturilor, precum şi la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului.
Stimulează digestia şi scad colesterolul
Strugurii conţin 75% apă şi concentraţii crescute de vitamine (A, B1, B2, B6, C şi PP), de săruri minerale dintre care potasiu, magneziu, fier şi calciu, acizi graşi, taninuri, flavonoide şi zaharuri. Toţi aceşti nutrienţi stimulează digestia, ajută la reducerea nivelului colesterolului şi ne feresc de afecţiuni renale, de boli neurologice, precum maladia Alzheimer, şi de infecţii. De asemenea, strugurii ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi la combaterea depresiei.
„Pentru a beneficia de toate aceste principii bioactive sunt recomandate curele cu struguri. Mâncaţi unul-două kilograme de struguri pe zi, două zile pe săptămână, timp de o lună. Atenţie, cele două zile nu se va mai mânca nimic altceva decât struguri!", recomandă Livia Nena, biolog nutriţionist la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.
Trebuie mâncaţi cu tot cu coajă
În coaja strugurilor se concentrează cea mai mare cantitate de antioxidanţi, mai ales atunci când vine vorba de strugurii roşii. În plus, seminţele strugurilor sunt bogate în vitaminele C şi E. De aceea, specialiştii recomandă ca fructul să se consume întreg, cu tot cu coajă şi cu seminţe.
Benefic este ş